Jagode naberejo, preden dozorijo. Njihova barva je nekje med rjavo, rdečo in rumeno, površina pa je hrapava. Plod ima dva prekata in v vsakem je zrno. Imajo vonj po klinčkih, muškatu in cimetu, okus nekoliko spominja na poper. Vsebuje eterična olja, največ je eugenola.
Vlagajo ga v kvaše in marinade, juhe, nekatere mesne omake, dodajajo dušenemu mesu, ribjim jedem krvavicam, salamam in nekaterim vrstam drobnega peciva, curryju in ribam v konzervah. Lahko ga mešamo s klinčki, ingverjem in cimetom. Ker je močna začimba ga dodajamo previdno. S pimentom začinjajo mnoge likerje, npr. stondsdorfer in aromatique. Pimentovo olje uporablja kozmerična industrija.
Najprej so ga opisali spremljevalci Krištofa Kolumba. Ker so jagode podobne popru, so menili, da so odkrili poprovec. Ko pa so spoznali, da je drugačen, se niso več zmenili zanj, zato je v Evropo prišel razmeroma pozno, šele v 17. stoletju.
Piment pospešuje tek/apetit.
Angleži mu pravijo allspice, ker nasj bi od vsake začimbe pobral nekaj. Beseda piment pa izvira iz španske besede pimienta, ki pomeni poper.
*začimba je ekološkega porekla. Poreklo garantira certifikat dobavitelja podan iz strani Organic Soil Association (UKAS).