Opis:
Izvor: Marcala, La Paz – Srednja Amerika, Honduras
Sorte: Bourbon & Typica, Catuai, Caturra & Paca
Nadmorska višina: 1500 – 2000 metrov
Okus in aroma: kavo Marcala označujejo rahlo sadno sladka aroma ter prijetno usklajeni okusi karamele in lešnikov. Kava ima polno telo, ki v pookusu pusti na jeziku prijeten kremast občutek.
O kavi
Marcala je občina v regiji La Paz, ki se nahaja v jugo-zahodnem delu Hondurasa. Za regijo je značilna proizvodnja vrhunskih kav, saj to omogočajo izredno dobra kakovost zemlje ter izobraženost pridelovalcev kave. Marcala je edina regija v Hondurasu, ki ima zaščiteno geografsko poreklo (Denomination of Protected Origin). Namen porekla je ohraniti visoke standarde proizvodnje ter obenem zagotoviti verodostojnost kav, ki se na globalnem trgu prodajajo pod imenom Marcala. Postopek certificiranja vseh kav, ki nosijo ime Marcala je strog, vse kave z geografskim poreklom gredo čez postopek okušanja (coffee cupping) preden gredo v izvoz.
Kave v regiji Marcala rastejo na nadmorski višini med 1500 in 2000 metri, kar označuje oziroma potrjuje tudi oznaka SHG (Strictly High Grown). Kavo v regiji Marcala prideluje več družinskih kmetij.