JANEŽEVI upognjenci
Janež, najokusnejša začimba za sladke stvari. Hkrati pomaga pri prebavi teh sladkorjev in moke. Stari ljudje so že vedeli kaj delajo.
Recept je enostaven. Potrebujemo surovine, ki so v večji meri stalno prisotne v vsakem gospodinjstvu. To so jajca, sladkor, moka, rum in seveda ekološki janež.
Sestavine
• 4 jajca
• sladkor (za težo štirih jajc)
• moka (za težo treh jajc)
• žlica ruma ali limonovega soka
• janež
Stehtamo štiri jajca, saj je od tega odvisna količina sladkorja in moke. V našem primeru so štiri jajca tehtala 270 gramov, zato smo odtehtali še 270 gramov sladkorja in 200 gramov moke (toliko so namreč tehtala tri jajca). Sladkor in jajca penasto umešamo ter postopoma dodajamo moko in žlico ruma za aromo. Če se nam zdi masa pregosta, ji lahko dodamo kanček tekočine (žlico ali dve vode na primer). Ker bomo z gostejšo maso dobili debelejše, z redkejšo pa tanjše kekse, gostoto prilagodite svojim željam.
Na pekač položimo papir za peko, nato pa z žlico naredimo poljubno velike kupčke, ki se bodo razlezli po dnu – redkejša kot bo masa, večji in tanjši bodo upognjenci. Po njih posujemo po ščepec ekološkega janeža in pečemo 10 minut (oziroma toliko časa, da dobijo zlato-rjavo barvo) pri temperaturi 200 stopinj Celzija.
Upognjence je potrebno tudi upogniti. Ko so keksi zlatorjavo zapečeni jih ostranimo s papirja in vsakega posebej potisnemo v kozarec, da se upognejo. Iz kozarca jih vzamemo, ko se ohladijo, saj tako obdržijo tudi svojo obliko. Da ohranijo okus in teksturo, jih hranimo v kovinski posodi za piškote.